Programspråket Swift blir öppen källkod

Swift anses vara det snabbast växande programspråket någonsin. Några av drivkrafterna bakom framgången hos Swift tycks vara en bättre felhantering jämfört med Objective-C, samt enklare och snabbare utveckling. Upphovsmannen bakom Swift, Chris Lattner vid Apples utvecklingsavdelning, studerade och hämtade idéer från en rad olika programspråk, bland annat Objective-C, Python och C#. Att vässa ett programspråk med många välbekanta och attraktiva finesser från de mest populära programspråken kan vara mycket väl vara en del av denna framgång.

De ambitioner Apple har med sin satsning på öppen källkod, är att nå utvecklare även utanför Apple. Det är inte helt osannolikt att konkurrerande utvecklingsmiljöer som Apache Cordova och Xamarin Studio bidragit till viljan att bredda bland utvecklare, och dessutom in släppa in extern källkod. Enligt licensavtal ska det vara fullt möjligt att fritt skapa egna variationer av Swift och att lika fritt distribuera dessa under Apache-licens. För drivna utvecklare finns det stora möjligheter att skapa egna distributioner för bland annat mobilutveckling, och att Swift därför på allvar kan bli ett av de heta namnen.

Följande behövs för att kunna utveckla applikationer med Swift:
• Apple-dator (med OS X 10.10 eller senare)
• Installation av utvecklingsplattformen Xcode (senaste version)

För att utveckla Swift öppna källkod finns en webbplats för ändamålet, www.swift.org där utvecklingspaket kan laddas ner för OS X och Linux.
Thanks! You've already liked this